Szolárgráf fotó készítése

2017-03-12

A szolárgráfia magyarra lefordítva napjárást, naprajzot jelent. A szolárgráf felvételek olyan extrém hosszú ideig exponált fotók, amelyeken a Nap emelkedő vagy csökkenő magasságú rajzolata megjelenik. Tulajdonképpen ez az egyetlen mozgást leíró forma ami ezeken a képeken látható, ugyanis a hosszú felvételi idő nem teszi lehetővé egyéb mozgó tárgyak vagy élőlények megjelenítését (pl: egy autópálya fölé kirakott kamera nem képes rögzíteni egyetlen autót akkor sem, ha naponta több ezer halad el a látómezőjében). A felvételi időket két sarokdátum határozza meg, a nyári,- illetve a téli napforduló. E kettő dátum között bármekkora lehet a felvételi időintervallum a néhány órától kezdve akár fél éven át tarthat. Ezen túl sok érdekesség van még: egyszerű lyukkamerák, fényérzékeny fotópapír, izgalmas kamera begyűjtés és képfeldogozás.

Szeretnék néhány tanácsot adni azoknak akik szívesen kipróbálnák ezt a lenyűgöző technikát.

 

Kovacs_Csaba_szolargraf_magyarazat

83 nap szolárgráfia magyarázó képe


 

Ötlet: tájolás, helyszín, elrejtés

Először is kell egy jó helyszín, érdekes látnivalóval. Fontos a tájolás, hiszen a Nap keleti irányban kel fel, nyugati irányban nyugszik le és a kettőt déli irány köti össze. Tehát bármerre érdemes kamerát kihelyezni, kivéve északot ugyanis itt egyáltalán nem jelenik meg direktben a Nap pályája. Nekem nagy segítségemre szokott lenni a Google Earth a számítógépen és okostelefonon valamint egy jó iránytű a helyszínen.

Ezeken túl érdekes még az, hogy a kamerákat úgy kell elhelyezni, hogy azt a felvétel ideje alatt más ne tudja megrongálni, leszerelni, elvinni.
 

Kovacs_Csaba_szolargraf_kiegeszites (1) (600x800)

Egy erdőben kihelyezett energiaitalos szolárgráf lyukkamera

 

Kovacs_Csaba_szolargraf_kiegeszites-(5)

Egy lakótelep erkélyén kihelyezett sörösdoboz szolárgráf lyukkamera


 

Kamera: időtállő műanyag (páralecsapódással), gyufásdoboz (lágy képpel), alu sörös doboz az optimális képért, teáskanna, papírdoboz

A kihelyezett kamerák egyszerű analóg lyukkamerák. Bármiből lehet ilyet készíteni aminek van egy sötét belső fénymentes része. A lyukkamerák lényegében a legegyszerűbb fényképezőgépek. Gépnek talán túlzás nevezni, hiszen egyszerű dobozokról van szó, amelyek oldalán egy apró lyuk található. Ezen az apró lyukon keresztül fény szűrődik be a doboz belsejébe (másodpercek, percek) ahol egy alacsony érzékenységű fotópapírra vetül ki. A fizika törvényeinek megfelelően megjeneik a téma fejjel lefelé állított fordított állású képe, amely beleég a papír fényérzékeny emúlziójába. Az első elengedhetetlen dolog a lyukkamerák készítésénél az a lyuk átmérőjének meghatározása. Ehhez segítségül ezen a remek oldalon találtok segítséget. A másik a kamera belsejének matt fekete festékkel való bevonata azért, hogy a fény ne tudjon visszatükröződni a belső felületekről.
Én készítettem már alumínium sörös dobozból, kis filmes dobozból, gyufásdobozból, de még teáskannából is.
 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

Sörösdoboz lyukkamerák készülnek

 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

Egy használatra kész sörösdoboz lyukkamera

 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

Gyufásdoboz lyukkamera

 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

Teáskanna lyukkamera


 

Fényérzékeny anyag: műanyag alapú, matt fotópapir

A kamerában lévő fényérzékeny anyag egy hagyományos fekete-fehér fotópapír (amilyenre régen a sötétkamrában készültek a nagyítások). Természetesen ezeket sötétben, enyhe piros fénynél (én a bringám hátsó lámpáját használom) kell a kamerában elhelyezni és azt lezárni. Fontos, hogy olyan papírt kell választani, amely műanyag alapú (jelölése: RC – Resin-coated) és matt. Előbbi az időjárásállóság, utóbbi a fény visszatükröződésének elkerülése érdekében szükséges (ha ívre hajlítjuk, pl: sörösdoboz esetében). Ilyen papírokat könnyen be lehet szerezni különböző magyar vagy külföldi aukciós portálokról másodkézből vagy fotós boltokból újonnan, például itt. Ha másod kézből veszünk ilyet akkor csak olyat szabad választani ami még sosem volt nyitva, hiszen nem tudhatjuk, hogy azokat hogyan tárolták illetve szakszerűtlenül nem néztek e bele világosban.

Próbáltam régi Foma papírokat is ami teljesen megfelelő eredmény adott, szóval kísérletezni bármilyen papír megfelelő lesz.
 

Feldolgozás: erre alkalmas szkenner, feldolgozó program

Miután a kamerá(i)nkat beszedtük sötétben fel kell nyitni. Ilyenkor két variáció lehetséges: vagy száraz a kamera és ezáltal a papír is belülrő vagy nedves, esetleg vizes. Mindenképpen ajánlom azt, hogy egy napra sötét dobozba (lehetőleg fából készült) pihentessük. Ezután megkezdődhet a feldolgozás, vagyis a digitalizálás. Vegyszeresen előhívni nem lehet, fixálni pedig nem szükséges. A képet (amelyen halványan a fotózott alakzat és a Nap vonala erőteljesebben látható is) alacsony felbontással szkennelni kell, amely bűntetlenül csak egyszer lehetséges. Ez elég gyors ahhoz, hogy ne érje túl sok fény a fotót, amelynek emúlziója továbbra is fényérzékeny. Nem kell hozzá hiper-szuper fotószkenner (nekem nem is hozott jó eredményt), egy ilyen egyszerű, régi multifunkciós készülékem van erre a célra. Szkennelés után egy erre alkalmas fotószerkesztő programban pozitívvá alakítom, oldalhelyessé teszem tükrözéssel és megkérem a programot, hogy automatikusan állítsa be a színeket.
 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

147 nap szolárgráfia

 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

159 nap szolárgráfia

 

szolárgráf készítés, szolárgráfia, lyukkamera

160 nap szolárgráfia


 

A fentiekből is látható, hogy ez egy költésghatékony fényképezési módszer. A legnagyobb befektetés az a türelem. Azt gondolom, hogy a végeredményként kapott egyszeri és megismételhetetlen alkotás megér ennyi áldozatot.