Bemutatom lyukkameráim

2014-03-25

Sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan és mivel készítem a képeimet. Mi is az a lyukkamera? Ebben a cikkben a mivel kérdésre adok válaszokat, bemutatva az általam jelenleg használt kamerákat és azok egyediségét.

Mielőtt rátérnék a cikkem lényegére egy gyakorlati bevezetővel kezdem.

Mindenek előtt a kamerákat megfelelően rögzíteni kell, mivel a másodperctől akár több percig,  a szolárgráfiában az óráktól akár fél évig is tarthat az expozíció. Felépítésüket tekintve ezek sötét dobozok (camera obscura), amelynek egyik oldalán egy apró lyuk helyezkedik el. Alap helyzetben ezt a lyukat egy zár (fa, ragasztó szalag stb.) takarja el. A zárat kinyitva fény szűrődik a doboz belsejébe, ahol adott idő alatt fényérzékeny anyagra rajzolja ki a téma fordított állású képét. A fényérzékeny anyag lehet film vagy fotópapír. Ezeket laborálni kell hagyományos technikával, vagy egyes esetekben rögtön digitalizálni (szolárgráfia).

Szeretnék rávilágítani arra, hogy a világ legegyszerűbb fotó felvételi eljárásához használt eszközök mennyi szabadságot engednek ahhoz, hogy az egyedi felvételeimet elkészítsem (pl: üdítős doboz vagy az anamorf kamera). Úgy gondolom ki kell használni azon lehetőségeket, amelyek más hagyományos  eszközökkel (digitális vagy analóg) nem lehet elérni.

 

Zero 2000 rollfilmes (120) fa lyukkamera: Távol-keleti gyártó terméke ez a teak fából készült magas minőségű kamera. Közép formátumú filmet képes befogadni és négyzetes fotókat lehet vele készíteni. A mérete miatt rendkívül kompakt, lehetőleg mindig nálam van.

 zero2000

Delamont 4×5 fa lyukkamera: Ez egy olasz, kézzel készített termék. A hátoldalára a megfelelő kazettába film és papír helyezhető (sőt instant kazetta is), amelyre nagy formátumú fotókat lehet rögzíteni. Érdekessége, hogy a dobozon belül szűrő(ke)t lehet használni, így még inkább elősegítve az alkotói szabadságot.

dela

Smena kisfilmes lyukkamera: Bizonyára sokaknak volt ilyen szovjet fényképezőgépe még 25 évvel ezelőtt. Én egy ilyen masinát alakítottam át úgy, hogy az objektívet eltávolítottam, majd annak helyére egy apró lyukat készítettem. Ezen kívül elláttam egy szűrőmenettel, hogy a fotókészítési eljárás sokszínűségét kiterjesszem. A „gép” kisfilmre rögzíti a világot. Utazáshoz kiváló!

smena

Teásdoboz lyukkamera: Már régóta megvolt ez a teásdoboz. Az egyedisége , formája, mérete arra predesztinálta, hogy lyukkamera legyen. Nem is akármilyen. Az íves hátlap miatt panoráma hatású felvételek készíthetőek vele, ráadásul mivel alumínium elég volt egy apró lyuk az oldalára és kész is a kamera. Fotópapír fogadására képes.

tea

Ajándékdoboz lyukkamera: Már nem is tudom pontosan mi volt benne. Nem is érdekes. Egy apró lyuk az oldalára, bele egy ívesre hajlított kartonlap és kész is a panoráma lyukkamera. Az íves karton a fotópapír háttartója. Ez biztosítja a panoráma jelleget. (Jelenleg a lyuk le van ragasztva, mivel benne fotópapír van. A ragasztó maga a zárszerkezet kiegészítve a kezemmel amivel leszedem – azaz nyitom – és visszateszem – azaz  zárom.)

_DSC6619mweb300

Anamorf papír doboz lyukkamera: Ez az anamorf lyukkamera saját kezűleg egy papír dobozból készült. Ez az eszköz három lyukat használ három különböző irányba nézve. Ráadásul a doboz belsejében a fotópapír íves, így abszolút egyedi képek készíthetőek vele. Gyakorlatilag ez egy teszt kamera egy hasonló, mechanikai hatásoknak is ellenálló elkészítéséhez.

anamorf

Alumínium üdítős doboz lyukkamera: Rengeteg ilyen alumínium energiaitalos dobozt használtam lyukkameraként. A szolárgráf felvételekhez ezek a legideálisabb eszközök. Ezek a kamerák egyszer használatosak, ezért az egy kép előállítási „értéke” sokkal nagyobb a többinél. Viszont rendkívül időjárásálló, több olyan is van ami fél éven keresztül rögzíti a felvételeket fotópapírra (jelenleg is).

_DSC6637mweb

Műanyag filmes doboz lyukkamera: Elsősorban szolárgráf képek elkészítéséhez használom. Ezek a kamerák a kisfilmes kazetták dobozai, megfelelően átalakítva. Ez időjárás álló és praktikus kivitel. Az előnye, hogy többször fel lehet használni és kompakt méretű.

_DSC6640mweb

Gyufás doboz lyukkamera: Legtöbbször ezeket is szolárgráfiához használom. Mivel nem időjárásálló, így azzá kell tenni. Cserébe viszont kicsi, könnyű és észrevétlen. Rögzítéséhez elég egy kétoldali ragasztó.

_DSC6647mweb

Unicum-os doboz lyukkamera: Ez a doboz egy 360°-ban „látó” lyukkamera. Négy lyuk van az oldalán, mindegyikhez egy-egy külön „kamra” tartozik. Ezekben a fotópapír szintén ívesen van meghajlítva. Ezt egy szilárd aljzathoz rögzítve több hónapig szoktam kint hagyni, hogy megörökítse a nap pályáját.

_DSC6649mweb

A fenti kamerákkal készült képeket itt tekinthetitek meg.

Végül megemlítem, hogy szinte bármiből lehet egyedi kamerát készíteni ami sötét doboz jellegű. Nagy élményt ad, ha nem csak a felvétel egyedi és megismételhetetlen, hanem az is amivel készítettem.  Továbbra is jár az agyam, szinte mindenben kamerát látok és a képet amit készítek vele.