Bemutatom a lyukkameráim 2.

2017-06-26

A további kísértletezések és a változó igények miatt az utóbbi években kibővítettem a kameráim gyűjteményét. Ezek között van vásárolt kamera (filmes) és saját magam által épített is.

 

Reality so Subtle 6×6: Ez egy rollfilmes lyukkamera, aminek az a specialitása, hogy a fókusztávolsága nagyon kicsi (nagy látószög), eltolt lyuk amellyel a horizont magasságát tudom változtatni, illetve a film oda-vissza tekerhető. Érdekessége, hogy 3D nyomtatással készült, és a lézervágott precíz átmérőjű lyuknak köszönhetően rendkívül éles eredményt ad.

lyukkamera, pinhole, camera, reality so subtle 6x6, 3d print

 

Holga 120 WPC: Szintén roll filmes kamera, amely 6×9 és 6×12-es formátummal rendelkezik. Távkioldóval működik, később egy szűrőtartó foglalatot is ráerősítettem (ez a fotón nem látszik).

lyukkamera, pinhole, camera,  holga 120 wpc

 

Pfiegel 6×6: Pfiegel Bálint barátom által tervezett és 3D nyomtatott rollfilmes lyukkamera. Érdekessége az íves hátfal és a tűéles kép.

lyukkamera, pinhole, camera, Pfiegel, Bálint 6x6

 

Gyufásdoboz lyukkamera: A legegyszerűbb és a legolcsóbb kisfilmes szerkezet. A fotózás hatalmas élményt jelent vele, nagyon kompakt (kicsi és könnyű). Az állványfejre aplikálás jelenthet kisebb nehézséget, de egy kis kreativitással ez is megoldható.

lyukkamera, pinhole, camera, matchbox, gyufásdoboz

 

Teáskanna lyukkamera: Természetesen saját készítés. Specialitása, hogy hat db lyuk található rajta, középen három és eltolva a felső 1/3-ba három. Ezáltal egy képen három felvételt tudok készíteni, akár az alsó 1/3-ba tolt horizonttal. Hátránya, hogy nem időjárásálló, ezért szolárgráfiára csak mérsékelten alkalmas.

lyukkamera, pinhole, camera, teáskanna, teapot

 

Elektromos szerelődoboz: Szolárgráfiára használom abban az esetben, ha a kamerát el szeretném “rejteni”.

lyukkamera, pinhole, camera, elektromos doboz, kötődoboz, electric box